De mooiste bezienswaardigheden in het historische York

York wordt door velen de mooiste stad van Noord-Engeland genoemd. En als je er doorheen wandelt, begrijp je helemaal waarom. Deze stad ademt geschiedenis. Bewonder het prachtige gebrandschilderde raam in de beroemde Minster, dwaal door middeleeuwse straatjes en steegjes en smul van al het lekkers dat chocoladestad York te bieden heeft. Geen idee waar je moet beginnen tijdens je stedentrip in York? Lees gauw onze tips voor de bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Kathedraal York Minster

York Minster in York, Engeland

Een van de redenen om York te bezoeken, is de York Minster. Dit is de op een na grootste gothische kathedraal van Noord-Europa. Geen wonder dus, dat er maar liefst 250 jaar aan de kerk gebouwd is.

Maar dan heb je ook wat. Met name het grote gebrandschilderde raam is een lust voor het oog. Dit is met zijn 306 panelen het grootste gebrandschilderde raam van heel Engeland.

Vergeet ook vooral niet de Central Tower te beklimmen. Dit is met 275 treden een hele klim, maar het panoramische uitzicht is de moeite meer dan waard.

Leuk detail: rond 306 stond het noordelijk hoofdkwartier van het Romeinse leger op de plek van de kathedraal.

Onder de kathedraal vind je trouwens het Undercroft Museum, waar je alles leert over 2.000 jaar Yorkse geschiedenis. Ook het eeuwenoude Treasurer’s House op een steenworp afstand van de Minster is de moeite waard. Als je niet bang bent voor spoken, tenminste…

National Railway Museum

National Railway Museum in York, Engeland

Of je nu iets met treinen hebt of niet: het imposante National Railway Museum is zeker de moeite van een bezoek waard. Dit is het grootste spoorwegmuseum van heel Europa met bijna 300 historische railvoertuigen, waarvan er ruim 100 in York staan. Zo vind je in het museum de treinstellen van de Britse Koninklijke Familie, die van koningin Victoria in de 19e eeuw tot koningin Elizabeth II in de jaren 70 van de 20e eeuw gebruikt werden. Verder telt het museum honderdduizenden andere historische objecten.

Dat het museum uitgerekend in York ligt, is niet zo vreemd. York was namelijk de eerste stad in Noord-Engeland met een eigen spoorwegstation.

Het museum is gratis toegankelijk. Het ligt vlak bij het station en is vanaf de perrons toegankelijk via een trap.

Jorvik Viking Centre

Viking en Angelsaksische zilveren munten in York, Engeland

Ben je benieuwd hoe York (of Jórvik) er in de tijd van de Vikingen uitzag? Dan mag je het Jorvik Viking Centre niet overslaan. In dit interactieve museum krijg je aan de hand van 15.000 tentoongestelde historische voorwerpen een goed beeld van de periode waarin de Vikingen de baas waren over York.

Wat de meeste mensen zich echter het beste herinneren van een bezoek aan het Jorvik Viking Centre zijn de geuren uit de tijd van de Vikingen. Helaas kunnen we daar hier geen beschrijving van geven. Daarvoor zul je toch echt naar het museum toe moeten!

York’s Chocolate Story

Chocoladeliefhebbers mogen chocolademuseum York’s Chocolate Story niet overslaan. Hier ontdek je alles over maar liefst 3.000 jaar chocoladegeschiedenis en leer je chocolade te proeven als een expert.

Betty’s Tea Rooms

Betty’s Tea Rooms in York, Engeland

Engeland staat natuurlijk bekend om zijn cultuur van thee drinken. In York is dat niet anders.

Je vindt hier dan ook een filiaal van de beroemde Betty’s Tea Rooms, met een gigantisch assortiment chocolaatjes, taarten en cakes, bereid volgens recepten die maar liefst 100 jaar teruggaan. Hier móét je dus een keer geweest zijn. Welke lekkernij neem jij mee naar huis?

Stadsmuur van York

Stadsmuur van York, Engeland

Na al dat gesnoep is het tijd om weer in beweging te komen. Maak bijvoorbeeld een wandeling van ongeveer 3,4 kilometer over de oude stadsmuur van York die grotendeels intact is gebleven. Er zijn 5 punten waar je met een trap naar boven kunt lopen en als je de hele muur over wilt, ben je ongeveer 2 uur bezig.

The Shambles

The Shambles in York, Engeland

Ook een bezoek aan the Shambles mag niet ontbreken als je in York bent. Dit is een van de oudste en beroemdste straten van York. Ooit waren hier 25 slagers gevestigd (vandaar de naam shambles: openluchtslagerij, vleesmarkt). De slagers zijn nu weg, maar hun namen prijken nog steeds op de oude houten uithangborden. Tegenwoordig vind je hier gezellige restaurantjes en souvenirwinkeltjes.

York Castle Museum

York Castle Museum in York, Engeland

Het York Castle is een museum dat gevestigd is in de voormalige kerkers van het York Castle, dat in de 11e eeuw gebouwd werd door Willem de Veroveraar.

Verwacht hier geen gewoon museum. Levensechte nagebouwde straatjes en huizen geven je een goed beeld van het dagelijks leven in York van 1850 tot 1960. Wat dacht je van een Victoriaanse woonkamer, een Gregoriaanse eetkamer en een keuken uit 1940? Ooit was in dit museum een gevangenis gevestigd, dus een deel van het museum is ingericht als gevangenis. Hier kom je alles te weten over het leven van gevangenen in deze periode. Tot slot kun je in het museum de flowerpowertijd herbeleven.

Vlak bij het museum vind je boven op een heuvel trouwens de Clifford’s Tower, een overblijfsel van het kasteel.

Museum Gardens York

Museum Gardens York in York, Engeland

Heb je behoefte aan rust na het geroezemoes van de stad? Dan mag je zeker de gratis toegankelijke Museum Gardens niet missen. Deze liggen naast het Yorkshire Museum en behalve een indrukwekkende collectie planten en bloemen vind je er dieren als eekhoorns, egels, vossen en vele soorten vogels, vlinders en insecten.

Verder kun je hier de ruïne van de 11e eeuwse St. Mary’s Abbey bezoeken, dat ooit een van de rijkste en machtigste kloosters van Engeland was.

Ook vind je hier de overblijfselen van St. Leonard’s Hospital. Dit zou het grootste middeleeuwse ziekenhuis van Noord-Engeland zijn geweest.

Naar de markt in York

York Farmers’ Market in York, Engeland

Een andere leuke activiteit tijdens je korte vakantie in York, is het bezoeken van een markt. We lichten er hieronder twee uit die de moeite van een bezoek waard zijn.

Shambles Market

De Shambles Market wordt dagelijks tussen 9.00 en 17.00 uur georganiseerd tussen de Parliament Street en Shambles. Je kunt hier onder andere terecht voor groente, fruit en bloemen.

York Farmers’ Market

Elke eerste vrijdag van de maand vind je tussen 9.00 en 16.00 uur de York Farmer’s Market op St. Sampson Square. Hier vind je onder andere verse, lokale producten van rondom Yorkshire, zoals vlees, brood, eieren, organische groenten en zuivelproducten.